Εισαγωγή – τι θα συγκρίνουμε

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μία σύγκριση «μήλα με μήλα» θα εστιάσουμε στις υπηρεσίες shared hosting, δηλαδή υπηρεσίες φιλοξενίας όπου στον ίδιο server (physical ή virtual) φιλοξενούνται παραπάνω του ενός πελάτη. Σε αυτές φιλοξενείται άλλωστε το 95% των ιστοσελίδων στην Ελλάδα.

Οι υπηρεσίες shared hosting «κυκλοφορούν» στην αγορά με πληθώρα ευφάνταστων και μη ονομασιών και συμπεριλαμβάνουν ολα τα μικρά πακέτα φιλοξενίας, το reseller hosting καθώς και τα πακέτα τύπου semi-dedicated μεταξύ άλλων.

Σύγκριση server και υποδομών παρόχων φιλοξενίας

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη – αν όχι το σημαντικότερο – που απαρτίζουν μια υπηρεσία hosting είναι οι υποδομές τις οποίες χρησιμοποιεί ο εκάστοτε πάροχος για την φιλοξενία των πελατών του.

Υποδομές «φθηνών» παρόχων hosting

Οι περισσότεροι «φθηνοί» πάροχοι hosting δεν διαθέτουν δικούς τους servers και υποδομές αλλά μισθώνουν οικονομικούς dedicated servers από εταιρείες όπως η Hetzner* σε datacenter στην Γερμανία, Γαλλία και Φινλανδία. Σε αυτούς τους server εγκαθιστούν κάποιο control panel (cPanel, Plesk, κ.α.) και πωλούν πακέτα φιλοξενίας στους πελάτες τους. 

Υποδομές φθηνών εταιριών hosting

Το χαμηλό κόστος μίσθωσης είναι εφικτό επειδή οι συγκεκριμένοι servers είναι στην ουσία οικιακά / gaming PCs τοποθετημένα σε βιομηχανικά ράφια τύπου dexion.

Η μίσθωση server αυτού του τύπου προσφέρει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα στους παρόχους που το επιλέγουν καθώς δεν απαιτείται καμία επένδυση σε ακριβό πάγιο εξοπλισμό.

Το μοντέλο αυτό όμως περιορίζει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν λόγω της φύσης του εξοπλισμού που μισθώνουν, με προβλήματα όπως:

  • Μονά τροφοδοτικά στους servers των οικονομικών σειρών
  • Μεταχειρισμένοι σκληροί δίσκοι και consumer grade SSDs
  • Μονές συνδέσεις δικτύου χωρίς failover
  • Consumer grade μητρικές και επεξεργαστές (π.χ. i7 3770k)
  • Υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας για οικονομία ρεύματος στην ψύξη
  • Latency 40 έως 120 ms προς την Ελλάδα
  • Έλλειψη φυσικής πρόσβασης στον εξοπλισμό

Από τα παραπάνω μειονεκτήματα, ένα από τα σημαντικότερα είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω servers παραδίδονται με μεταχειρισμένους σκληρούς δίσκους και SSDs, συχνά με ήδη πολλές χιλιάδες ώρες λειτουργίας στο «κοντέρ» και απρόβλεπτο υπολειπόμενο χρόνο ζωής.

Αναφορές για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν γίνει και σε διάφορα forum του χώρου όπως μπορείς να δείς παρακάτω:

Ποιότητα hardware σε φθηνούς dedicated servers του εξωτερικού
Ένα δείγμα από τα παράπονα χρηστών σε forums του χώρου για την αξιοπιστία των μεταχειρισμένων δίσκων σε dedicated servers χαμηλού κόστους.

Ο συνδυασμός των παραπάνω «χαρακτηριστικών» εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την «καταλληλόλητα» των παρόχων που χρησιμοποιούν τους εν λόγω servers για την φιλοξενία mission critical εφαρμογών όπου η διαθεσιμότητα και ακεραιότητα των δεδομένων σε βάθος χρόνου είναι καίριας σημασίας ζήτημα.

*Σημαντική σημείωση: Η αναφορά στα συγκεκριμένα datacenter/εταιρείες του εξωτερικού σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί πως είναι υποδεέστερα, προσφέρουν πολλά επίπεδα υπηρεσιών για όλες τις απαιτήσεις και προϋπολογισμούς. Το πρόβλημα είναι οι Ελληνικές επιχειρήσεις hosting χαμηλού κόστους οι οποίες επιλέγουν σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο το κόστος και όχι την ποιότητα – επιλέγουν δηλαδή τους φθηνότερους dedicated server των εν λόγω datacenter με τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα.

Υποδομές «ακριβών» παρόχων hosting

Μεγάλο μέρος των παρόχων φιλοξενίας με «τσιμπημένες» τιμές διαθέτουν ιδιόκτητο εξοπλισμό σε κάποιο από τα datacenter που λειτουργούν στην Ελλάδα όπως Lamda Helix, Synapsecom, Lancom, κ.α.

Ο εξοπλισμός αυτός συνήθως είναι enterprise grade, έχει σχεδιαστεί επί τούτου δηλαδή από τους κατασκευαστές του για υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία. 

Υποδομές ακριβών εταιριών hosting

Ως παράδειγμα για την περίπτωση των Premium παρόχων hosting θα χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας υποδομές από τις οποίες παρέχουμε υπηρεσίες φιλοξενίας στους πελάτες μας.

Το ακριβές configuration διαφέρει από πάροχο σε πάροχο αλλά η διαφορά μεταξύ των παρόχων που διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό και αυτών που μισθώνουν budget dedicated servers στο εξωτερικό είναι ξεκάθαρη.

Στην FASTPATH χρησιμοποιούμε:

  • Enterprise grade hardware (Dell servers, Xeon CPUs)
  • Διπλά τροφοδοτικά σε ξεχωριστές φάσεις (A+B)
  • Enterprise MLC Samsung SSDs
  • Διάταξη υψηλής διαθεσιμότητας (Cloud)
  • Διπλές συνδέσεις δικτύου DAC 10Gb+ ανά φυσικό server
  • Redundant Cisco Nexus switches με VPC
  • Datacenter στην Ελλάδα (SNC-2 Synapsecom)
  • Latency από 3 έως 15ms από την Ελλάδα

Περισσότερες πληροφορίες για τις υποδομές μας, το datacenter και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε μπορείς να βρεις στην σελίδα Υποδομές & Τεχνολογίες.

Δίκτυο και συνδεσιμότητα, πως «βγαίνουν» στο internet οι εταιρείες hosting

Για τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου το internet φαντάζει ως ένα ενιαίο, παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο αποκτούν πρόσβαση μέσω του ISP τους (OTE, Vodafone, WIND, κ.λ.π).

Στην πραγματικότητα όμως το internet είναι ένα σύνολο χιλιάδων μικρότερων δικτύων (τοπικά δίκτυα, ISPs, εθνικά internet exchanges, κ.ο.κ) που συνδέονται μεταξύ τους σε διάφορα σημεία μέσω ειδικών διασυνδέσεων «κορμού» (backbone).

Όπως είναι αναμενόμενο, η «ροή» των δεδομένων εντός των μικρότερων δικτύων που απαρτίζουν το internet είναι πιο γρήγορη, αξιόπιστη και σταθερή απ’ ότι η ροή των δεδομένων μεταξύ των επιμέρους δικτύων.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το web hosting

Η επιλογή των «φθηνών» εταιρειών hosting να χρησιμοποιούν μισθωμένους dedicated servers στο εξωτερικό για την παροχή των υπηρεσιών τους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο latency και δρομολόγηση μέσω πολλαπλών δικτύων του εξωτερικού για τους πελάτες τους:

Σύγκριση latency Ελλάδα - Γερμανία
Σύγκριση latency ενός server στην Ελλάδα και ενός server στην Γερμανία από Ελληνική γραμμή internet.

Η μεγαλύτερη «διαδρομή» μπορεί να διαπιστωθεί και με ένα απλό traceroute (στην κυριολεξία ανίχνευση διαδρομής) από μια Ελληνική γραμμή internet προς έναν πάροχο με servers στην Ελλάδα και προς έναν πάροχο με servers στο εξωτερικό (π.χ. Hetzner) όπως μπορείς να δεις παρακάτω:

σύγκριση ποιότητας δικτύου εταιρειών hosting
Αποτελέσματα εντολής traceroute από Ελληνική γραμμή internet (Vodafone/FTTH) προς server στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία) αντίστοιχα. Στο δεύτερο traceroute, διακρίνεται η μεγαλύτερη «διαδρομή» μέσω ενδιάμεσων δικτύων του εξωτερικού.

Στην περίπτωση των «ακριβών» εταιριών hosting με servers και λοιπές υποδομές στην Ελλάδα, η δρομολόγηση του traffic συνήθως γίνεται μέσω του GR-IX, ή αλλιώς Greek Internet Exchange.

To GR-IX είναι ένας κόμβος διασύνδεσης όπου εταιρίες μέλη όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind μεταξύ πολλών άλλων, ανταλλάσσουν απευθείας traffic μεταξύ τους χωρίς να μεσολαβούν τρίτα δίκτυα του εξωτερικού.

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα θεαματικά χαμηλότερο latency, υψηλής ποιότητας uncongested bandwidth και αυξημένη διαθεσιμότητα.

Οφέλη συμμετοχής στο GR-IX
Στο παραπάνω γράφημα μπορείς να δεις την «διαδρομή» που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας επισκέπτης ενός site που φιλοξενείται σε server του εξωτερικού σε σχέση με ένα site σε server στην Ελλάδα

Overselling: το «κόλπο» με το οποίο οι πάροχοι φιλοξενίας χαμηλού κόστους «ρεφάρουν»

Το overselling είναι η πώληση υπηρεσιών σε περισσότερους πελάτες απ΄ ότι είναι σχεδιασμένες οι υποδομές μιας επιχείρησης να «αντέξουν». 

Για να γίνει πιό εύκολα αντιληπτή η έννοια του overselling, φαντάσου ένα γυμναστήριο που πουλάει 10000 συνδρομές ενώ οι υποδομές του είναι σχεδιασμένες να εξυπηρετήσουν  3000 συνδρομητές. Το αποτέλεσμα; Μεγάλες αναμονές στα όργανα γυμναστικής και εκνευρισμός.

Αντοίστοιχα και στο hosting, οι πάροχοι φιλοξενίας χαμηλού κόστους «φορτώνουν» τεράστιο αριθμό πελατών ανα server (ακόμη και 2000-3000 ιστοσελίδες ανα server) με αποτέλεσμα οι πελάτες που φιλοξενούνται σε αυτούς τους server να υποφέρουν από τις «παρενέργειες» του overselling, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες διακυμάνσεις στους χρόνους φόρτωσης
  • Μόνιμα υψηλό server load
  • Αυξημένος κίνδυνος ύπαρξης πολλαπλών «κακών» γειτόνων στον ίδιο server
  • E-mails που καταλήγουν στα spam λόγω «γειτόνων» που μπήκαν σε λίστες RBL
  • Services που υπολειτουργούν λόγω υψηλού φόρτου
Δημόσια παραδοχή ότι πάροχοι φιλοξενίας επιδίδονται σε overselling
Σε δημόσια συζήτηση στο Reddit τεχνικός γνωστής εταιρίας hosting αναφέρει πως φιλοξενούν μέχρι και 6000 πελάτες ανά server – είναι πλέον κοινό μυστικό πως το overselling αποτελεί πάγια πρακτική των παρόχων φιλοξενίας χαμηλού κόστους.

Οι «ακριβοί» πάροχοι φιλοξενίας (συνήθως) πωλούν πολύ λιγότερα πακέτα φιλοξενίας ανά server για να διασφαλίσουν την ποιότητα της υπηρεσίας – αυτό άλλωστε πληρώνουν και απαιτούν οι πελάτες τους.

Στην FASTPATH, για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα όρια κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 πακέτων φιλοξενίας ανά shared hosting server. Αυτό μας επιτρέπει να προσφέρουμε σταθερά υψηλές επιδόσεις χωρίς τα συνήθη προβλήματα της συνύπαρξης χιλιάδων ιστοσελίδων στον ίδιο server.

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, ίσως βρεις ενδιαφέρον και το άρθρο μας Overselling, η «μάστιγα» του hosting.

Ψιλά γράμματα και δυσάρεστες εκπλήξεις στους όρους χρήσης

Είναι συνήθης πρακτική των παρόχων χαμηλού κόστους να διαφημίζουν πακέτα φιλοξενίας με φαινομενικά «γενναιόδωρα» χαρακτηριστικά όπως π.χ. «απεριόριστο» χώρο δίσκου.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως αυτά τα χαρακτηριστικά συνοδεύονται από πληθώρα περιορισμών όπως inode limits (μέγιστο αριθμό αρχείων) και χαμηλά όρια I/O (ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης) που καθιστούν την πλήρη χρήση τους αδύνατη.

Χαρακτηριστικό της πρακτικής αυτής είναι ότι ενώ σχεδόν όλες οι εταιρείες hosting διαφημίζουν SSD Hosting, τα περισσότερα πακέτα φιλοξενίας στην Ελλάδα διαθέτουν όρια ταχύτητας ανάγνωσης/εγγραφής δίσκου που κυμαίνονται μεταξύ 1-5 MB / sec, δηλαδή λιγότερο από το 1% των ταχυτήτων ενός απλού δίσκου SSD.

Για να το επιβεβαιώσεις, δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον πάροχο σου:

Απάντηση μεγάλου πάροχου hosting σε ερώτηση για το διαθέσιμο I/O των πακέτων φιλοξενίας που προσφέρει
Απάντηση μεγάλου παρόχου φιλοξενίας με πολλές διαφημίσεις για SSD hosting σε ερώτηση μας για το διαθέσιμο όριο I/O των πακέτων του.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο «κόλπο» έχουμε γράψει και στο άρθρο μας Γιατί το SSD Hosting Στην Ελλάδα Είναι «Κοροϊδία».

Σε γενικές γραμμές ισχύει και εδώ ο κανόνας που λέει ότι όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σπάνια και είναι. Ας το δούμε και στην πράξη:

Σύγκριση πακέτων φιλοξενίας

Ποιο από τα παραπάνω πακέτα σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Τεχνική υποστήριξη και διαθέσιμος «χρόνος» ανά πελάτη

Όλοι οι πάροχοι φιλοξενίας διαφημίζουν «κορυφαία» υποστήριξη με διάφορες ευφάνταστες ορολογίες όπως «extreme support» ή το αγαπημένο μας, «fanatic support». 

Στην πράξη όμως, η τεχνική υποστήριξη όπως όλες οι υπόλοιπες πτυχές μιας υπηρεσίας hosting διέπεται από τους ίδιους βασικούς νόμους των οικονομικών που διέπουν οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στους «φθηνούς» παρόχους φιλοξενίας κάθε τεχνικός βάρδιας καλείται να «υποστηρίξει» χιλιάδες πελάτες με συνδρομές του ενός και των δύο ευρώ. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η υποστήριξη να είναι υποτυπώδης λόγω του περιορισμένου χρόνου που μπορεί να αφιερωθεί σε κάθε πελάτη.

Κάνοντας μια λύση να ταιριάζει με το ζόρι στο πρόβλημα
Όταν ο χρόνος που μπορεί να αφιερωθεί σε κάθε μεμονωμένο πελάτη είναι περιορισμένος, οι «λύσεις» που μπορεί να προσφέρει η τεχνική υποστήριξη είναι υποχρεωτικά στα «μέτρα» του παρόχου και όχι του πελάτη.

Από την άλλη, οι premium ,«ακριβοί» πάροχοι φιλοξενίας έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν αυξημένη και πιο εξατομικευμένη υποστήριξη καθώς απαιτούνται λιγότεροι πελάτες ανα τεχνικό υποστήριξης για να «βγούν τα νούμερα».

Premium Hosting στην Ελλάδα από 4,9€ / Μήνα

Εξασφάλισε για την ιστοσελίδα σου κορυφαίες επιδόσεις, αποτελεσματική υποστήριξη και services που λειτουργούν σωστά.

Μάθε Περισσότερα

Όπου ακούς για πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι

Όπου ακούς για πολλά κεράσια…

Πάρα τις διαφημίσεις με όμορφες stock φωτογραφίες και υποσχέσεις για «διαστημικές» ταχύτητες, «φανατική» υποστήριξη και servers με «πολλαπλασιαστές ταχύτητας», κανένας πάροχος hosting δεν έχει εφεύρει ακόμη το αεικίνητο, η ποιότητα κοστίζει.