×
 

Αλλαγή παρόχου hosting: διαδικασία μεταφοράς ιστοσελίδας και σημεία προσοχής

Η αλλαγή παρόχου φιλοξενίας συχνά φαντάζει ως μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, με σωστή όμως οργάνωση, όπως θα δούμε στο άρθρο, μπορεί να ολοκληρωθεί «αναίμακτα» σε 24 ώρες!

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020Αλέξανδρος Πανταζόπουλος2 σχόλια

Ποιος είναι υπεύθυνος για την μεταφορά μιας ιστοσελίδας σε νέο πακέτο φιλοξενίας;

Οι πολιτικές μεταφοράς διαφέρουν από πάροχο σε πάροχο, αλλά σε γενικές γραμμές αγοράζοντας ένα πακέτο φιλοξενίας σε οποιονδήποτε πάροχο φιλοξενίας έχεις τις εξείς επιλογές:

  1. Μπορείς να μεταφέρεις μόνος σου την ιστοσελίδα σου απο τον προηγούμενο στον νέο πάροχο φιλοξενίας.
  2. Μπορείς να αναθέσεις εξ’ολοκλήρου τη μεταφορά της ιστοσελίδας σου στον νέο πάροχο φιλοξενίας

Αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις ή προηγούμενη εμπειρία, σου προτείνουμε να αναθέσεις την μεταφορά της ιστοσελίδας σου στον νέο σου πάροχο φιλοξενίας.

Αν επιλέξεις φιλοξενία στην FASTPATH, με την αγορά οποιουδήποτε πακέτου hosting ένας έμπειρος τεχνικός μας θα αναλάβει τον συντονισμό και την ορθή και ολοκληρωμένη μεταφορά της ιστοσελίδας σου στη νέα φιλοξενία, με μηδενικό downtime.

Τι πρέπει να προσέξεις κατα τη μεταφορά της ιστοσελίδας σου

Δεν είναι όλες οι ιστοσελίδες ίδιες για αυτό είναι σημαντικό η μεταφορά να μην προσεγγίζεται ως μια one size fits all διαδικασία.

Είτε αναθέσεις τη μεταφορά στο νέο σου πάροχο είτε την κάνεις μόνος σου, είναι σημαντικό να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία:

1. Σε πολλές ιστοσελίδες δεν αρκεί απλά η αντιγραφή των αρχείων και η αλλαγή των nameservers για μια «σωστή» και ολοκληρωμένη μεταφορά

Η μεταφορά, για παράδειγμα, ενός e-shop το οποίο λαμβάνει παραγγελίες καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ’οτι π.χ. η μεταφορά μιας απλής ιστοσελίδας εταιρικής παρουσίασης.

Κατά την αλλαγή των DNS records και έως ότου κάνουν propagate σε όλο το internet υπάρχει ο κίνδυνος για πολλές ώρες ή ακόμη και για μέρες, μέρος των επισκεπτών να «βλέπουν» την ιστοσελίδα από τη παλιά φιλοξενία και οι παραγγελίες να «καταλήγουν» εκεί.

Για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο αυτό, θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 μέρα πριν την αλλαγή των nameservers να αλλαχθούν τα TTL (time to live – χρόνος λήξης) των DNS records ούτως ώστε όταν γίνει η αλλαγή, όλο το internet να «ζητάει» την ιστοσελίδα από την νέα φιλοξενία.

Στην FASTPATH, όλες οι μεταφορές σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε ιστοσελίδας με στόχο την παροχή μιας ομαλής μετάβασης, με μηδενική διακοπή στην λειτουργία της ιστοσελίδας σου.

2. Η υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς ιστοσελίδας των περισσοτέρων παρόχων φιλοξενίας δε συμπεριλαμβάνει τη μεταφορά e-mail accounts

Αν διατηρείς τα e-mail σου στο ίδιο πακέτο φιλοξενίας με την ιστοσελίδα σου και όχι σε κάποια εξωτερική υπηρεσία όπως το Gmail ή το Outlook, είναι πολύ σημαντικό να προνοήσεις και για τη μεταφορά αυτών.

Η δωρεάν μεταφορά ιστοσελίδας που προσφέρουν οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας δε συμπεριλαμβάνει τη μεταφορά των e-mail accounts από την προηγούμενη φιλοξενία οπότε ενδέχεται να χάσεις την παλιά σου αλληλογραφία ή θα πρέπει να κάνεις εσύ χειροκίνητα τον συγχρονισμό.

Αν επιλέξεις να μεταφέρεις την ιστοσελίδα σου στην FASTPATH, οι τεχνικοί μας θα αναλάβουν και την μεταφορά των e-mail account σου με μηδενική απώλεια αλληλογραφίας και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

3. Ρυθμίσεις cache, ειδικά services ή άλλες παραμετροποιήσεις δε μεταφέρονται «αυτόματα» στη νέα φιλοξενία

Κάθε πάροχος φιλοξενίας διαθέτει τις δικές του ρυθμίσεις και «στήσιμο» στο περιβάλλον φιλοξενίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές η απλή αντιγραφή των αρχείων, της βάσης και η αλλαγή των DNS records να μην αρκούν για να μεταφερθεί «σωστά» μια ιστοσελίδα ή εφαρμογή.

Για παράδειγμα, κάποιοι πάροχοι χρησιμοποιούν custom caching plugins και εκδόσεις web server με αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλαγές στο σύστημα caching της ιστοσελίδας που θα μεταφερθεί για τη «σωστή» λειτουργία της.

Στη FASTPATH, ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας και οι απαραίτητες αλλαγές γίνονται από τους τεχνικούς μας σε κάθε μεταφορά, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από μέρους σου – ένας ακόμη λόγος να αναθέσεις τη μεταφορά σου στους τεχνικούς μας!

Τι στοιχεία χρειάζονται για την μεταφορά μιας ιστοσελίδας;

Σε γενικές γραμμές, για μια τυπική ιστοσελίδα o νέος σου πάροχος φιλοξενίας θα χρειαστεί τις παρακάτω πληροφορίες για να μπορέσει να μεταφέρει την ιστοσελίδα σου:

  1. Τα στοιχεία πρόσβασης στον πίνακα ελέγχου (control panel) του προηγούμενου παρόχου φιλοξενίας ή εναλλακτικά στοιχεία πρόσβασης SSH, αν πρόκειται για dedicated server ή VPS.
  2. Τα στοιχεία πρόσβασης στη διαχείριση του domain name

Αν αντιμετωπίσεις κάποια δυσκολία στο να συλλέξεις τις παραπάνω πληροφορίες, επικοινώνησε με τον νέο σου πάροχο για να σε βοηθήσει, δουλειά του είναι άλλωστε!

Premium Hosting στην Ελλάδα από την FASTPATH

Επέλεξε Premium Cloud hosting από την FASTPATH και εξασφάλισε υψηλές επιδόσεις και κορυφαία αξιοπιστία - η μεταφορά δική μας!

Μάθε Περισσότερα

Επωφελήσου από καλύτερες επιδόσεις, υποστήριξη και αξιοπιστία επιλέγοντας φιλοξενία στην FASTPATH

Επιλέγοντας οποιαδήποτε λύση φιλοξενίας της FASTPATH επωφελείσαι από:

  • Εγγυημένα τους καλύτερους χρόνους φόρτωσης στην Ελλάδα
  • Φιλοξενία χωρίς overselling σε low density servers με αυστηρό όριο πελατών
  • Premium υποστήριξη 24/7/365 από έμπειρους τεχνικούς
  • Κορυφαία αξιοπιστία και διαθεσιμότητα χάρις στις High Availability Cloud υποδομές μας
  • Φιλοξενία χωρίς «πίεση» για την αγορά αχρείαστων υπηρεσιών όπως Premium SSL
  • Δωρεάν εξατομικευμένη βελτιστοποίηση επιδόσεων με κάθε μεταφορά

Εσύ απλά επέλεξε το πακέτο φιλοξενίας που χρειάζεσαι και οι τεχνικοί μας θα αναλάβουν άμεσα την ορθή και ολοκληρωμένη μεταφορά της ιστοσελίδας ή εφαρμογής σου στην νέα σου φιλοξενία!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis
Giannis
June 22, 2020 10:24 am

Μπορούμε να μεταφέρουμε site wordpress για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία πρόσβασης στο cpanel; εχω μόνο τα στοιχεία logins του wordpress