×
 

Cloud Hosting: Τι είναι και γιατί να το επιλέξεις

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί και γιατί να το επιλέξεις για την φιλοξενία των ιστοσελίδων ή εφαρμογών σου έναντι του «συμβατικού» hosting

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020Αλέξανδρος Πανταζόπουλος0 σχόλια

Tι θεωρείται Cloud και τι συμβατικό hosting

Προτού μπούμε σε λεπτομέρειες για τα πλεονεκτήματα και τον τρόπο λειτουργίας του Cloud hosting είναι σημαντικό να ορίσουμε τι αποτελεί Cloud hosting πως ξεχωρίζει από την συμβατική φιλοξενία.

Cloud Hosting

Στο Cloud Hosting οι υπηρεσίες φιλοξενίας προσφέρονται από μια συστοιχία πολλαπλών φυσικών server (cluster) οι οποίοι λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο.

Οι εφαρμογές, οι ιστοσελίδες, τα e-mails και γενικά όλα τα δεδομένα σου αποθηκεύονται και «τρέχουν» σε πολλαπλούς server ταυτόχρονα.

Συμβατικό Hosting

Στη συμβατική φιλοξενία, οι υπηρεσίες hosting προσφέρονται από έναν φυσικό server ο οποίος αποτελεί αυτόνομο σύστημα.

Οι εφαρμογές, οι ιστοσελίδες, τα e-mails και γενικά όλα τα δεδομένα σου αποθηκεύονται και «τρέχουν» σε έναν μόνο φυσικό server.

Όταν μιλάμε για Cloud και συμβατική φιλοξενία αναφερόμαστε στο είδος των υποδομών, όχι σε συγκεκριμένα πακέτα φιλοξενίας

Οι έννοιες Cloud και συμβατικό hosting αναφέρονται αποκλειστικά στο είδος των υποδομών που χρησιμοποιεί ένας πάροχος και όχι στα συγκεκριμένα πακέτα που προσφέρει στους πελάτες του.

Για παράδειγμα, πακέτα φιλοξενίας Shared Hosting, Reseller Hosting, Semi-Dedicated Hosting, κ.α. μπορούν να «τρέξουν» και στα δύο ήδη υποδομών.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Cloud Hosting σε επίπεδο υποδομών

Αν και μπορεί να υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των υλοποιήσεων των παρόχων Cloud Hosting, ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω σχεδιάγραμμα:

Στο πρώτο επίπεδο έχουμε πολλαπλούς φυσικούς servers οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι να λειτουργούν ως ένα μεγάλο, ενιαίο σύνολο με την χρήση τεχνολογιών εικονικοποίησης (virtualization).

Στο δεύτερο επίπεδο του σχεδιαγράμματος έχουμε τους συνολικούς πόρους CPU, RAM και δίσκου όλων των φυσικών server που απαρτίζουν την συστοιχία μηχανημάτων, πόροι οι οποίοι στο σύνολο τους φτάνουν τις εκατοντάδες CPU cores, πολλαπλά Terabyte RAM και δεκάδες φυσικούς δίσκους.

Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο φτάνουμε στους τελικούς virtual cloud servers (VMs) στους οποίους τρέχουν οι υπηρεσίες και τα πακέτα φιλοξενίας. Οι εικονικοί αυτοί servers «αντλούν» πόρους CPU, RAM και δίσκου από την «συλλογή» πόρων ολόκληρης της συστοιχίας (cluster resource pool).

Τι μπορεί να προσφέρει το Cloud Hosting στην δική σου ιστοσελίδα ή εφαμοργή

Έχοντας πλέον αναλύσει τι ακριβώς είναι το Cloud hosting και πώς λειτουργεί, θα εξετάσουμε ποια είναι τα οφέλη του έναντι της συμβατικής φιλοξενίας.

1. Κορυφαία αξιοπιστία & διαθεσιμότητα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της φιλοξενίας σε Cloud υποδομές είναι η σημαντικά αυξημένη αξιοπιστία τόσο σε επίπεδο ακεραιότητας δεδομένων (data integrity) όσο και σε διαθεσιμότητα (uptime) μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δεδομένα σου «βρίσκονται» ταυτόχρονα σε πολλαπλούς φυσικούς servers.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και σε περιπτώσεις αστοχίας υλικού όπως βλάβη δίσκων, κάρτας δικτύου, ακόμη και πολλαπλών φυσικών server της συστοιχίας, η ιστοσελίδα ή εφαρμογή σου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Στο συμβατικό hosting, όπως μπορείς να δεις παραπάνω, οποιαδήποτε βλάβη στον server θα έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή παροχής υπηρεσιών έως ότου και εφόσον η βλάβη είναι εφικτό να αποκατασταθεί ή να γίνει επαναφορά από παλαιότερο backup σε διαφορετικό φυσικό server.

2. Εύκολο scaling με φιλοξενία που μεγαλώνει μαζί με τις ανάγκες σου

Το «scaling» αναφέρεται στην δυνατότητα μιας υποδομής φιλοξενίας να «μεγαλώνει» σε βήμα με την επισκεψημότητα και τις απαιτήσεις σε πόρους μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Στο Cloud hosting, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ζητήσεις από τον πάροχο σου να αυξήσει τους πόρους του πακέτου σου χωρίς να απαιτούνται περίπλοκες και χρονοβόρες μεταφορές σε άλλους server, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του συμβατικού hosting.

Στην πράξη, αυτό σου δίνει την δίνει την δυνατότητα να αγοράσεις ένα πακέτο φιλοξενίας για τις τωρινές σου ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις από τώρα για πόρους που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς κάποια στιγμή στο μέλλον.

3. «Διαζύγιο» με το φυσικό hardware

Ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και ταυτόχρονα λιγότερο γνωστά πλεονεκτήματα του Cloud Hosting έναντι τις συμβατικής φιλοξενίας  είναι ότι μας επιτρέπει να «χωρίσουμε» τις υπηρεσίες φιλοξενίας από τα μεμονωμένα φυσικά μηχανήματα στα οποία «τρέχουν».

Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιούμε εργασίες συντήρησης η ακόμη και αντικαταστάσεις ολόκληρων φυσικών server που απαρτίζουν τις συστοιχίες μας χωρίς την παραμικρή διακοπή παροχής υπηρεσιών ή απώλεια δεδομένων.

Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα είναι ιδιαιτέρως αισθητό σε οποιονδήποτε έχει ποτέ βρεθεί σε πάροχο συμβατικής φιλοξενίας, o οποίος χρειάστηκε να μεταφέρει πελάτες από έναν φυσικό server σε κάποιον άλλον λόγω παλαιότητας ή προβλημάτων hardware (προβλήματα στους δίσκους, κλπ) με την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία (αλλαγή IP, downtime, κ.λ.π).

Έλα στην Cloud εποχή με την FASTPATH!

Επέλεξε Premium Cloud hosting από την FASTPATH και εξασφάλισε υψηλές επιδόσεις και κορυφαία αξιοπιστία για την ιστοσελίδα και τις εφαρμογές σου.

Μάθε Περισσότερα

Γιατί να επιλέξεις Cloud Hosting από την FASTPATH

Δεν προσφέρουμε απλά έναν «χώρο» για τις ιστοσελίδες ή εφαρμογές σου, αλλά μία ολοκληρωμένη λύση φιλοξενίας με τις υποδομές και την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να πετύχεις online.

Χρησιμοποιούμε enterprise grade hardware

Το Cloud, αν και «νεφελώδες», όπως είδαμε στο άρθρο, δεν τρέχει στα «σύννεφα» αλλά σε φυσικούς servers. Το ιδιωτικό Cloud της FASTPATH «τρέχει» σε ιδιόκτητους Dell PowerEdge servers με επεξεργαστές Intel Xeon υψηλού χρονισμού και αποκλειστικά enterprise grade SSD δίσκους της Samsung.

Οι υποδομές μας είναι σχεδιασμένες για υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία, δεν «κόβουμε δρόμο» κάνοντας οικονομία στο hardware.

Οι Cloud υποδομές μας βρίσκονται στην Ελλάδα

Διαθέτουμε πλήρως ιδιωτικό rack στο διεθνών προδιαγραφών SNC-2 datacenter της Synapsecom στην Αθήνα, πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2008 & 27001:2013, με αυστηρά ελεγχόμενη φυσική πρόσβαση, 24ωρη επιτήρηση και πολλαπλά redundancies σε παροχή ρεύματος, κλιματισμού και connectivity.

Χαμηλό latency στην Ελλάδα και άριστη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό

H FASTPATH είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες φιλοξενίας στην Ελλάδα με απευθείας διασύνδεση (peering) με τους μεγαλύτερους ISPs της χώρας μας όπως OTE, Vodafone, Wind, κ.α. μέσω GR-IX.

Αυτό σας εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλό latency και premium, uncongested bandwidth για τους επισκέπτες και χρήστες σας από την Ελλάδα.

GR-IX
Στο παραπάνω γράφημα μπορείς να δεις την διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας επισκέπτης ενός site που φιλοξενείται σε server του εξωτερικού σε σχέση με ένα site σε server στην Ελλάδα.

Παράλληλα, διαθέτουμε άριστη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό μέσω πολλαπλών backbone providers όπως Level3, Cogent και NetIX Communications μεταξύ άλλων.

Προσφέρουμε Premium υποστήριξη σε κάθε μας πελάτη

Οι έμπειροι τεχνικοί μας βρίσκονται στο πλευρό σου 24/7/365 για να επιλύσουν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίσεις με ευγένεια, προθυμία και πρωτίστως ταχύτητα.

Εκτός από τη βασική υποστήριξη που προσφέρει ο κάθε πάροχος, η τεχνική μας υποστήριξη είναι εκεί για να σε βοηθήσει και με ζητήματα όπως:

  • Speed optimization ειδικά για την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή σου με ειδικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον φιλοξενία με στόχο την επίτευξη του μικρότερου δυνατού χρόνου φόρτωσης.
  • Επαναφορά ιστοσελίδας από backup και βοήθεια στον εντοπισμό της τρύπας ασφάλειας σε περίπτωση που υποστείς κάποιο hack.
  • ‘Έλεγχοι ασφάλειας και επιδόσεων με εξατομικευμένες προτάσεις βελτιώσεων από τους τεχνικούς μας.
  • «Ελαστικότητα» σε ρυθμίσεις του περιβάλλοντος φιλοξενίας, όπως για παράδειγμα custom PHP time limits.
  • Διάγνωση και βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων παραδοσιμότητας e-mail.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments