×
 

Γιατί το SSD Hosting Στην Ελλάδα Είναι «Κοροϊδία»

Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας στην Ελλάδα υπόσχονται «διαστημικές» ταχύτητες SSD αλλά στην πραγματικότητα δεν παρέχουν ούτε αυτές ενός απλού μηχανικού δίσκου.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019Αλέξανδρος Πανταζόπουλος3 σχόλια

Γιατί τόση έμφαση στην λέξη «SSD»

Στο μυαλό των περισσοτέρων χρηστών, ο όρος «SSD» είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με υψηλές επιδόσεις.

Για ‘αυτόν τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες hosting χρησιμοποιούν τον όρο «SSD» στις διαφημίσεις τους, ασχέτως αν παρέχουν επιδόσεις SSD και στην πραγματικότητα.

SSD με ταχύτητες MicroSD – το κόλπο με τα ψιλά γράμματα

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες υπηρεσιών φιλοξενίας είναι εξοικειωμένοι με βασικές ορολογίες που αφορούν την φιλοξενίας τους όπως CPU Cores, RAM, κ.α., υπάρχει μια σειρά επιπλέον όρων και ορίων που οι εταιρείες hosting επιλέγουν να μην «διαφημίζουν».

Ένα από αυτά είναι το όριο Ι/Ο ή αλλιώς το όριο ταχύτητας ανάγνωσης/εγγραφής δίσκου εκφραζόμενο σε MB ανά δευτερόλεπτο.

Το μέσο πακέτο φιλοξενίας «SSD» (shared hosting, reseller hosting, κ.α.) στην Ελλάδα διαθέτει μόλις 1-5 MB/sec I/O.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της αναντιστοιχίας μεταξύ των διαφημίσεων για SSD Hosting και του χαμηλού ορίου I/O, δημιουργήσαμε το παρακάτω γράφημα:

σύγκριση ταχύτητας io ssd hosting
Πώς γίνεται ένα πακέτο φιλοξενίας με I/O συχνά λιγότερο από το 1% ενός απλού δίσκου SSD να βαφτίζεται ως «SSD Hosting»;

Το παραδέχονται οι ίδιοι, αρκεί να ρωτήσεις

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι διαφημίζονται υπηρεσίες φιλοξενίας ως «SSD Hosting» με τέτοια όρια στην χρήση δίσκου αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι:

Απάντηση μεγάλου παρόχου φιλοξενίας στην Ελλάδα για το όριο I/O που προσφέρει στα πακέτα φιλοξενίας του
Η απάντηση του μεγαλύτερου παρόχου φιλοξενίας (σε αριθμό πελατών) στην Ελλάδα σε ερώτηση μας για το όριο Ι/Ο στα πακέτα Reseller που διαφημίζει.

Για να το επιβεβαιώσεις δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον πάροχο σου ή να ανατρέξεις στα ψιλά γράμματα των χαρακτηριστικών του πακέτου φιλοξενίας που έχεις επιλέξεις.

Σε τι χρησιμεύει όμως το Ι/Ο και πως επηρεάζει τις επιδόσεις της ιστοσελίδα σου

Είναι απλό, κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα σου και αλληλεπιδρά μαζί της, πραγματοποιούνται αιτήματα στην βάση δεδομένων και στα αρχεία της (π.χ. φωτογραφίες), δηλαδή αναγνώσεις και εγγραφές ή αλλιώς Ι/Ο.

Το όριο Ι/Ο περιορίζει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω αναγνώσεις και εγγραφές και κατά συνέπεια επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χρήστες μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αν και το Ι/Ο συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις μιας ιστοσελίδας αυτό δεν σημαίνει ότι αν π.χ. το δεκαπλασιάσουμε θα έχουμε και αντίστοιχη βελτίωση στις επιδόσεις μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα χαμηλά όρια I/O λειτουργούν ως εμπόδιο όπως π.χ. μια πέτρα σε έναν αγωγό νερού, όταν αφαιρέσουμε το εμπόδιο η «ροή» επανέρχεται στα «κανονικά» της επίπεδα – δεν αυξάνεται περεταίρω.

effects of low io limits on hosting

Για ποιο λόγο έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη πρακτική στην Ελληνική αγορά hosting

Οι εταιρίες hosting θέτουν χαμηλά όρια Ι/Ο για μια σειρά από τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, όπως:

  • Επιτρέπει στις εταιρίες hosting να φιλοξενήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες ανά server απ’ ότι θα μπορούσαν εάν προσέφεραν πραγματικές ταχύτητες SSD.
  • Αναγκάζει τους πελάτες να αναβαθμίζουν τα πακέτα τους σε μεγαλύτερα/ακριβότερα μόλις αρχίσουν να εξαντλούν τους χαμηλούς πόρους των πακέτων φιλοξενίας τους.
  • Περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα των πελατών να χρησιμοποιήσουν πλήρως τον φαινομενικά γενναιόδωρο ή ακόμη και «απεριόριστο» χώρο δίσκου των πακέτου τους – ειδικά σε συνδυασμό με τυχόν inode limits (μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων αρχείων).

Δυστυχώς οι παραπάνω πρακτικές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Οverselling, της προσπάθειας δηλαδή των παρόχων φιλοξενίας χαμηλού κόστους να βγάλουν τα «σπασμένα» των χαμηλών τιμών με διάφορα «τεχνάσματα» και τεράστιους συμβιβασμούς στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το Overselling και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών φιλοξενίας γενικότερα, θα βρεις ενδιαφέρον και το πρόσφατο άρθρο μας «Overselling, η μάστιγα του Hosting».

Πόσο Ι/Ο χρειάζεται μια ιστοσελίδα;

Είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με ακρίβεια καθώς κάθε ιστοσελίδα είναι μοναδική και έχει τις δικές της απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες.

Παραδείγματος χάριν όμως, μια τυπική υλοποίηση e-shop βασισμένη σε WooCommerce / WordPress με 40 «τυπικά» plugins πραγματοποιεί από 0,7 ΜΒ έως 2 ΜΒ Ι/Ο το δευτερόλεπτο σε κάθε pageload.

Φυσικά οι παραπάνω αριθμοί πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα εάν υπάρχουν πολλαπλοί παράλληλοι επισκέπτες online οπότε και είναι πολύ πιο εμφανής η επίπτωση του χαμηλού Ι/Ο στις επιδόσεις μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Ποιες ιστοσελίδες επηρεάζονται περισσότερο;

Αν και οι απαιτήσεις Ι/Ο διαφέρουν από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, υπάρχουν μερικές γενικές κατηγορίες με αυξημένες απαιτήσεις, όπως:

  • Ηλεκτρονικά καταστήματα
  • Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες
  • Άλλες ιστοσελίδες μεσαίας και υψηλής επισκεψιμότητας
  • Ιστοσελίδες σε πακέτα Reseller Hosting *

*Ειδικά στην περίπτωση του Reseller hosting, επειδή τα όρια I/O συχνά αφορούν όλο το πακέτο, όσες περισσότερες ιστοσελίδες φιλοξενείς στο Reseller hosting σου, τόσο θα χειροτερεύουν οι επιδόσεις τους καθώς «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους να αξιοποιήσουν το λιγοστό διαθέσιμο I/O του πακέτου.

Πραγματικό SSD Hosting στην Ελλάδα

Δοκίμασε πραγματικό SSD Hosting από τις ιδιόκτητες Cloud υποδομές της FASTPATH στην Ελλάδα, χωρίς αστερίσκους και κρυφούς περιορισμούς.

Μάθε Περισσότερα
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
vagg
vagg
March 3, 2020 11:54 am

Δεν συμβαίνει μόνο στην ελλάδα αλλά παγκοσμίως, ιδίως στα φθηνά πακετάκια shared hosting.

Στο εξωτερικό το έχουν πάει και ένα επίπεδο παραπέρα, δεν αναφέρουν το όριο σε MB/sec αλλά σε KB/sec για να φαίνεται “πλουσιότερο”.

πχ godaddy, γράφει στο ελληνικό site της απλά “1024” στο πεδίο Ι/Ο χωρίς καν να διευκρινίζει αν πρόκειται για GB, MB ή KB – ενώ σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αναφέρει την μονάδα μέτρησης, προφανώς πρόκειται για 1024KB δηλαδή 1 MB/sec:

daddy.png
Νίκος Βακολίδης
Νίκος Βακολίδης
August 26, 2020 10:13 am

που μπορώ να δω το IO του πακέτου μου;