×
 

Γιατί το SSD Hosting Στην Ελλάδα Είναι «Κοροϊδία»

Μάθε με ποιόν τρόπο οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας στην Ελλάδα υπόσχονται ταχύτητες SSD αλλα στην πραγματικότητα δεν σου δίνουν ούτε αυτές ενός φθηνού οικιακού μηχανικού δίσκου.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019Αλέξανδρος Πανταζόπουλος0 σχόλια

Σχεδόν όλοι οι hosting providers στην Ελλάδα διαφημίζουν και υπόσχονται φιλοξενία ιστοσελίδων σε servers τελευταίας γενιάς εξοπλισμένους φυσικά με SSD δίσκους ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και NVMe SSD.

Σε αυτό το post θα εξετάσουμε γιατί αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο «ψέμα» της Ελληνικής «βιομηχανίας» hosting.

SSD Με Ταχύτητες MicroSD – Το Μυστικό Λέγεται Ι/Ο

Η πλειοψηφία των χρηστών Internet έχει πλέον συνδέσει τον όρο SSD με τις υψηλές επιδόσεις, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πάροχοι φιλοξενίας άρχισαν να διαφημίζουν την χρήση SSD δίσκων στους server τους για να τονίσουν τις υποτιθέμενες υψηλές επιδόσεις φιλοξενίας που προσφέρουν.

Αυτό που συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό. Επειδή το κόστος ανα GB χώρου σε SSD είναι πολλαπλάσιο ενός συμβατικού μηχανικού σκληρού δίσκου, σκαρφίστηκαν την εξής ωραία πατέντα:

Ενώ υποτίθεται πως οι server τους διαθέτουν SSD με ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης άνω των 500ΜΒ/sec θέτουν όριο σε κάθε πελάτη φιλοξενίας ακόμη και κάτω από τα 5ΜΒ/sec!

Διαφημίζουν δηλαδή ταχύτητες SSD αλλά επιτρέπουν στον πελάτη τους να χρησιμοποιήσει ένα πολύ μικρό κλάσμα μόνο αυτής της ταχύτητας.

Για να γίνει πιό εύκολα αντιληπτό το σκέλος της «κοροϊδίας», μια φθηνή απλή κάρτα μνήμης MicroSD κινητού τηλεφώνου έχει μεγαλύτερες ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης από αυτές της ιστοσελίδας σου!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σου να «σέρνεται», οι επισκέπτες σου να εκνευρίζονται και η Google να σε τιμωρεί στα αποτελέσματα αναζητήσεων γιατί οι αργές ιστοσελίδες δεν προσφέρουν την βέλτιστη εμπειρία πλοήγησης.

Ώρα να εξοικειωθείς με την έννοια του overselling

Η θέσπιση χαμηλού ορίου ταχύτητας ανάγνωσης/εγγραφής δίσκου επιτρέπει στους παρόχους hosting να ανοίγουν πολλά περισσότερα πακέτα φιλοξενίας ανά server απ’ ότι αυτοί θα άντεχαν με κανονικές ταχύτητες SSD.

Εάν σε ενδιαφέρει, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το overselling στο άρθρο μας «Overselling, η «μάστιγα» του hosting. Σε αφορά.»

Είναι απλό, λέγεται overselling, κοινώς πουλάνε πολλά περισσότερα πακέτα απ’όσα θα άντεχαν οι διακομιστές τους αν έδιναν σε κάθε τους πελάτη κανονικές ταχύτητες SSD.

Νομίζεις πώς είμαστε υπερβολικοί;

Εύλογα μπορεί να αναρωτιέσαι αν είμαστε λίγο υπερβολικοί, άλλωστε και εμείς εταιρία hosting είμαστε ενδεχομένως μπορεί να θέλουμε να «σπιλώσουμε» τους ανταγωνιστές μας.

Δεν το λέμε εμείς, το παραδέχονται οι ίδιοι

Επικοινωνήσαμε υποδυόμενοι τους υποψήφιους πελάτες με μερικούς από τους παρόχους με τις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες για SSD Hosting στο Ελληνικό internet με μία απλή ερώτηση: «τί όριο I/O διαθέτουν τα πακέτα SSD hosting που διαφημίζετε;»

Οι απαντήσεις τους:

Πάροχος 1
Απάντηση «μεγάλου» παρόχου φιλοξενίας στην Ελλάδα. SSD hosting με ταχύτητες 1ΜΒ το δευτερόλεπτο.
Απάντηση άλλου μεγάλου παρόχου φιλοξενίας με μεγάλες δαπάνες σε διαφημίσεις αλλά απ’ότι φένεται όχι και σε SSD δίσκους.

Βαρέθηκες τα ψιλά γράμματα και τις εκπλήξεις στο hosting;

Στην FASTPATH θα βρείς λύσεις φιλοξενίας για ιστοσελίδες κάθε μεγέθους, 100% από Ελληνικό datacenter με εγγυημένα τους καλύτερους χρόνους φόρτωσης στην Ελλάδα - χωρίς ψιλά γράμματα.

Μάθε Περισσότερα Τώρα

Ποιες ιστοσελίδες «υποφέρουν» περισσότερο από χαμηλά όρια I/O στο hosting τους

Τα χαμηλά όρια I/O δεν επηρεάζουν όλες τις ιστοσελίδες το ίδιο, οι ιστοσελίδες που επηρεάζονται το περισσότερο είναι:

  • Ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops)
  • Ειδησεογραφικά portals και blogs
  • Ιστοσελίδες μεσαίας και υψηλής επισκεψιμότητας
  • Ιστοσελίδες σε Reseller πακέτα*

Οι παραπάνω ιστοσελίδες μπορούν σε κάθε pageload να πραγματοποιούν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες queries, έτσι το πενιχρό όριο I/O που έχεις στην διάθεση σου εξαντλείτε πολύ γρήγορα και αρχίζουν οι καθυστερήσεις.

*Ειδικά στην περίπτωση του Reseller hosting, όλες οι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε ένα πακέτο Reseller μοιράζονται όλες το ίδιο χαμηλό όριο I/O με αποτέλεσμα όσες περισσότερες ιστοσελίδες φιλοξενείς τόσο πιο αργές να γίνονται όλες. Ίσως σου φανεί ενδιαφέρον το άρθρο μας «Reseller Hosting: Το Shared Hosting Στα Χειρότερα Του».

Τί μπορείς να κάνεις

  • Εποικοινώνησε με τον πάροχο σου και ζήτησε αύξηση του ορίου Ι/Ο

Ζήτησε από την τεχνική υποστήριξη να σου διευκρινίσει τι όριο I/O διαθέτει το πακέτο σου και αν το όριο είναι υπερβολικά χαμηλό, ζήτησε να σου το αυξήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  • Άλλαξε πάροχο φιλοξενίας

Προσπάθησε να διαλέξεις έναν πάροχο φιλοξενίας που να είναι ξεκάθαρος με τους διαθέσιμους πόρους κάθε πακέτου – απέφευγε δηλαδή όσους διαφημίζουν απεριόριστα ολα με 2 ευρώ. Φρόντισε να ρωτήσεις να ρωτήσεις την εξυπηρέτηση πελατών τί όριο I/O διαθέτει το πακέτο που σε ενδιαφέρει πριν προχωρήσεις σε αγορά.

Tags:

avatar
  Subscribe  
Notify of