Σε αυτό το άρθρο δεν θα εμβαθύνουμε γιατί είναι σημαντικό το site σου να «φορτώνει» γρήγορα αλλά στο πώς μπορείς να μετρήσεις σωστά την ταχύτητα του και γιατί δημοφιλή εργαλεία μέτρησης όπως το GTmetrix, το Pingdom και το PageSpeed Insights είναι σε πολλές περιπτώσεις άκρως παραπλανητικά.

Ποιό είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα με τα προαναφερθέντα εργαλεία μέτρησης επιδόσεων ιστοσελίδων όταν χρησιμοποιούνται για να δοκιμάσουν τις επιδόσεις Ελληνικών ιστοσελίδων είναι  ότι οι server που πραγματοποιούν τις δοκιμές βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πρακτικά δηλαδή δοκιμάζεις τις επιδόσεις της ιστοσελίδας σου για επισκέπτες από το εξωτερικό ενώ το κοινό σου βρίσκεται στην Ελλάδα!

Η γεωγραφική τοποθεσία του server που κάνει την δοκιμή μπορεί να ακούγεται ασήμαντη αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και καθοριστικής σημασίας για τα αποτελέσματα του τεστ.

Για παράδειγμα, είσαι ιδιοκτήτης Ελληνικής ιστοσελίδας που φιλοξενείται σε server στην Γερμανία (θα εκπλαγείς πόσοι πάροχοι hosting στην Ελλάδα έχουν τις υποδομές τους στο εξωτερικό) και το εργαλείο δοκιμής (π.χ Pingdom) δοκιμάζει την ιστοσελίδα σου επίσης από την Γερμανία.

Το αποτέλεσμα που θα πάρεις είναι ενδεχομένως κατά πολύ καλύτερο από το πραγματικό καθώς ένας γερμανικός server δοκιμάζει μια ιστοσελίδα που φιλοξενείται επίσης σε Γερμανικό server, αγνοώντας εντελώς το επιπρόσθετο latency που έχουν οι Έλληνες επισκέπτες!

Πώς μπορείς να μετρήσεις τις επιδόσεις του site σου σωστά

Για τους παραπάνω λόγους δημιουργήσαμε το https://sitespeed.gr, εργαλείο δοκιμής ταχύτητας ιστοσελίδων που «κατεβάζει» και αναλύει την ιστοσελίδα σου κάνοντας χρήση Ελληνικών γραμμών internet, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα των πραγματικών επιδόσεων του Ελληνικού site σου για τους επισκέπτες σου από την Ελλάδα.

Δοκίμασε το site σου τώρα!