Μερικοί ορισμοί πρώτα

Προτού μπούμε στα «βαθιά», είναι σημαντικό να ορίσουμε πρώτα τι ακριβώς εννοούμε με τις έννοιες «Cloud» και «συμβατικό» hosting.

Ορισμός Cloud Hosting

Στο Cloud Hosting οι υπηρεσίες φιλοξενίας προσφέρονται από μια συστοιχία πολλαπλών φυσικών server (cluster) οι οποίοι λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο.

Οι εφαρμογές, οι ιστοσελίδες, τα e-mails και γενικά όλα τα δεδομένα σου αποθηκεύονται και «τρέχουν» από πολλαπλούς server.

Ορισμός Συμβατικού Hosting

Στη συμβατική φιλοξενία, οι υπηρεσίες hosting προσφέρονται από έναν φυσικό server ο οποίος αποτελεί αυτόνομο σύστημα.

Οι εφαρμογές, οι ιστοσελίδες, τα e-mails και γενικά όλα τα δεδομένα σου αποθηκεύονται και «τρέχουν» από έναν φυσικό server.

cloud vs συμβατικό web hosting σύγκριση
Η παραπάνω εικόνα προσφέρει μια απλοποιημένη γραφική απεικόνιση των διαφορών μεταξύ των Cloud και των συμβατικών υπηρεσιών φιλοξενίας σε επίπεδο υποδομών.

Οι όροι «Cloud» και «συμβατικό» αναφέρονται στο είδος των υποδομών, όχι σε συγκεκριμένα πακέτα hosting

Μια παρανόηση που συναντάμε συχνά είναι η σύγχυση του Cloud Hosting με συγκεκριμένα πακέτα φιλοξενίας. Οι έννοιες Cloud και συμβατικό hosting αναφέρονται αποκλειστικά στο είδος των υποδομών που χρησιμοποιεί ένας πάροχος και όχι στα συγκεκριμένα πακέτα που προσφέρει στους πελάτες του.

Αυτό σημαίνει πως υπηρεσίες και πακέτα φιλοξενίας όπως shared hosting, reseller hosting, κ.α. μπορούν να «τρέξουν» και στα δύο ήδη υποδομών, με τα ίδια προβλήματα, δυνατότητες και λειτουργίες που προσφέρει η κάθε μορφή φιλοξενίας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Cloud Hosting σε επίπεδο υποδομών

Για τους σκοπούς του παραδείγματος, θα χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας υποδομές στην FASTPATH μέσω των οποίων παρέχουμε υπηρεσίες φιλοξενίας όπως Shared Hosting, Reseller Hosting, κ.α.

υποδομές cloud hosting υπηρεσιών
Το σχεδιάγραμμα μιας Cloud υποδομής σχηματίζει νοητά μια ανεστραμμένη πυραμίδα, στην βάση της έχουμε τις υπηρεσίες που «βλέπουν» και χρησιμοποιούν οι πελάτες ενώ στην κορυφή το υποκείμενο φυσικό hardware που «τρέχει» το Cloud.

Στο πρώτο επίπεδο, έχουμε πολλαπλούς φυσικούς servers οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι να λειτουργούν ως ένα μεγάλο, ενιαίο σύνολο με την χρήση τεχνολογιών εικονικοποίησης (virtualization).

Στο δεύτερο επίπεδο του σχεδιαγράμματος, έχουμε τους συνολικούς πόρους CPU, RAM και δίσκου όλων των φυσικών server που απαρτίζουν την συστοιχία μηχανημάτων, το λεγόμενο Cluster Resource Pool. Οι πόροι αυτοί στο σύνολο τους φτάνουν τις εκατοντάδες CPU cores, πολλαπλά Terabyte RAM και δεκάδες φυσικούς δίσκους.

Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο, φτάνουμε στους τελικούς virtual cloud servers (VMs) στους οποίους «τρέξουν» οι υπηρεσίες και τα πακέτα φιλοξενίας. Οι εικονικοί αυτοί servers «αντλούν» πόρους CPU, RAM και δίσκου από την «συλλογή» πόρων της συστοιχίας (cluster resource pool).

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις από πάροχο σε πάροχο στην υλοποίηση των δικών τους Cloud υποδομών αλλά ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές.

Τι πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει το Cloud Hosting στην δική σου ιστοσελίδα ή εφαρμογή

Έχοντας πλέον εξηγήσει τι ακριβώς είναι το Cloud Hosting, σειρά έχει να εξετάσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η Cloud φιλοξενία στην δική σου ιστοσελίδα ή εφαρμογή.

Αυξημένη αξιοπιστία & διαθεσιμότητα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της φιλοξενίας σε Cloud υποδομές είναι η σημαντικά αυξημένη αξιοπιστία τόσο σε επίπεδο ακεραιότητας δεδομένων (data integrity) όσο και σε διαθεσιμότητα (uptime) μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δεδομένα σου «βρίσκονται» ταυτόχρονα σε πολλαπλούς φυσικούς servers.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και σε περιπτώσεις αστοχίας υλικού όπως βλάβη δίσκων, κάρτας δικτύου, ακόμη και πολλαπλών φυσικών server της συστοιχίας, η ιστοσελίδα ή εφαρμογή σου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Cloud vs συμβατικό hosting σε περίπτωση βλάβης server

Στο συμβατικό hosting, όπως μπορείς να δεις παραπάνω, οποιαδήποτε βλάβη στον server θα έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή παροχής υπηρεσιών έως ότου και εφόσον η βλάβη είναι εφικτό να αποκατασταθεί ή να γίνει επαναφορά από παλαιότερο backup σε διαφορετικό φυσικό server.

Εύκολο scaling, φιλοξενία που μεγαλώνει μαζί με τις ανάγκες σου

Το «scaling» αναφέρεται στην δυνατότητα μιας υποδομής φιλοξενίας να «μεγαλώνει» σε βήμα με την επισκεψημότητα και τις απαιτήσεις σε πόρους μιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Στο Cloud hosting, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ζητήσεις από τον πάροχο σου να αυξήσει τους πόρους του πακέτου σου χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκες και χρονοβόρες μεταφορές σε άλλους server, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του συμβατικού hosting λόγω της στατικής φύσης των πόρων ενός φυσικού server.

Στην πράξη, αυτό σου δίνει την δίνει την δυνατότητα να αγοράσεις ένα πακέτο φιλοξενίας για τις τωρινές σου ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις από τώρα για να δεσμεύσεις πόρους που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οριστικό «διαζύγιο» με το φυσικό hardware και τα προβλήματα του

Ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και ταυτόχρονα λιγότερο γνωστά πλεονεκτήματα του Cloud Hosting είναι ότι μας επιτρέπει να «χωρίσουμε» τις υπηρεσίες φιλοξενίας από τα μεμονωμένα φυσικά μηχανήματα στα οποία «τρέχουν».

baremetal και virtualization σε εφαρμογές φιλοξενίας

Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιούμε εργασίες συντήρησης η ακόμη και αντικαταστάσεις ολόκληρων φυσικών server που απαρτίζουν τις συστοιχίες μας χωρίς την παραμικρή διακοπή παροχής υπηρεσιών ή κίνδυνο απώλειας δεδομένων.

Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα είναι ιδιαιτέρως αισθητό σε οποιονδήποτε έχει ποτέ βρεθεί σε πάροχο συμβατικής φιλοξενίας, o οποίος χρειάστηκε να μεταφέρει πελάτες από έναν φυσικό server σε κάποιον άλλον λόγω παλαιότητας ή προβλημάτων hardware (προβλήματα στους δίσκους, κλπ) με την ταλαιπωρία που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία (αλλαγή IP, downtime, κ.λ.π).

Γιατί να επιλέξεις Cloud Hosting από την FASTPATH

Δεν προσφέρουμε απλά έναν «χώρο» για τις ιστοσελίδες ή εφαρμογές σου, αλλά μία ολοκληρωμένη λύση φιλοξενίας με τις υποδομές και την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να πετύχεις online.

Διαθέτουμε ιδιόκτητο enterprise grade hardware

Το Cloud, αν και «νεφελώδες», όπως είδαμε στο άρθρο, δεν τρέχει στα «σύννεφα» αλλά σε φυσικούς servers. Το ιδιωτικό Cloud της FASTPATH «τρέχει» σε ιδιόκτητους Dell PowerEdge servers με επεξεργαστές Intel Xeon υψηλού χρονισμού και αποκλειστικά enterprise grade SSD δίσκους της Samsung.

Cloud υποδομές της FASTPATH

Οι υποδομές μας είναι σχεδιασμένες για υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία, δεν «κόβουμε δρόμο» κάνοντας οικονομία στο hardware.

Οι υποδομές μας βρίσκονται στην Ελλάδα

Διαθέτουμε πλήρως ιδιωτικό rack στο διεθνών προδιαγραφών SNC-2 datacenter της Synapsecom στην Αθήνα, πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2008 & 27001:2013, με αυστηρά ελεγχόμενη φυσική πρόσβαση, 24ωρη επιτήρηση και πολλαπλά redundancies σε παροχή ρεύματος, κλιματισμού και connectivity.

Ελληνικό Datacenter

Σε αντίθεση, οι περισσότερες non-cloud υπηρεσίες φιλοξενίας στην Ελλάδα προσφέρονται από μισθωμένους dedicated servers χαμηλού κόστους στο εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιδόσεις, την ασφάλεια και την διαθεσιμότητα των εκάστοτε υπηρεσιών.

Προσφέρουμε χαμηλό latency στην Ελλάδα και άριστη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό

H FASTPATH είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες φιλοξενίας στην Ελλάδα με απευθείας διασύνδεση (peering) με τους μεγαλύτερους ISPs της χώρας μας όπως OTE, Vodafone, Wind, κ.α. μέσω GR-IX.

Αυτό σας εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλό latency και premium, uncongested bandwidth για τους επισκέπτες και χρήστες σας από την Ελλάδα.

Ανάλυση λειτουργίας GR-IX και σύγκριση δρομολόγησης μελών και μη μελών
Στο παραπάνω γράφημα μπορείς να δεις την διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας επισκέπτης ενός site που φιλοξενείται σε server του εξωτερικού σε σχέση με ένα site σε server στην Ελλάδα.

Παράλληλα, διαθέτουμε άριστη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό μέσω πολλαπλών backbone providers όπως Level3, Cogent και NetIX Communications μεταξύ άλλων.

Παρέχουμε Premium υποστήριξη στους πελάτες μας

Εκτός από τη βασική υποστήριξη που προσφέρει ο κάθε πάροχος, η τεχνική μας υποστήριξη είναι εκεί για να σε βοηθήσει και με ζητήματα όπως:

  • Speed optimization ειδικά για την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή σου με ειδικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον φιλοξενία με στόχο την επίτευξη του μικρότερου δυνατού χρόνου φόρτωσης.
  • Επαναφορά ιστοσελίδας από backup και βοήθεια στον εντοπισμό της τρύπας ασφάλειας σε περίπτωση που υποστείς κάποιο hack.
  • ‘Έλεγχοι ασφάλειας και επιδόσεων με εξατομικευμένες προτάσεις βελτιώσεων από τους τεχνικούς μας.
  • «Ελαστικότητα» σε ρυθμίσεις του περιβάλλοντος φιλοξενίας, όπως για παράδειγμα custom PHP time limits.
  • Διάγνωση και βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων παραδοσιμότητας e-mail.

Οι έμπειροι τεχνικοί μας βρίσκονται στο πλευρό σου 24/7/365 για να επιλύσουν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίσεις με ευγένεια, προθυμία και πρωτίστως ταχύτητα.

Έλα στην Cloud εποχή με την FASTPATH!

Επέλεξε Premium Cloud hosting από την FASTPATH και εξασφάλισε υψηλές επιδόσεις και κορυφαία αξιοπιστία για την ιστοσελίδα και τις εφαρμογές σου.

Μάθε Περισσότερα