×
 

Πόσο τζίρο χάνει ένα αργό eshop ή ιστοσελίδα;

Είναι γνωστό πως ένα «αργό» e-shop έχει σημαντικές απώλειες τζίρου λόγω εγκατάλειψης καλαθιού, υψηλού bounce rate και άλλων παραμέτρων. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πόση ακριβώς είναι η συγκεκριμένη απώλεια τζίρου, βασιζόμενοι σε μελέτες αλλά και πραγματικά παραδείγματα Ελληνικών e-shop.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019Αλέξανδρος Πανταζόπουλος0 σχόλια

Θεωρία: Γιατί ένα αργό e-shop χάνει τζίρο

Φαντάσου τις πωλήσεις στο e-shop σου ως ένα «χωνί», στο φαρδύ άνοιγμα έχεις τους επισκέπτες και κάτω στο στενό «τμήμα» είναι οι επισκέπτες που τελικά έγιναν πελάτες.

Χωνί πωλήσεων

Γιατί δεν γίνονται όλοι οι επισκέπτες πελάτες; Γιατί κάθε χωνί πωλήσεων έχει «τρύπες» από τις οποίες υπάρχουν «διαρροές».

Αυτές οι τρύπες είναι όλοι εκείνοι οι λόγοι που οι επισκέπτες «αποχωρούν» απο μία ιστοσελίδα πρωτού πραγματοποιήσουν κάποια επιθυμητή ενέργεια (π.χ. παραγγελία).

Μία από τις σημαντικότερες «τρύπες» που συχνά ιδιοκτήτες e-shop παραβλέπουν είναι ο χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας τους.

Ένα αργό e-shop «ταλαιπωρεί» τον επισκέπτη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την πρώτη επαφή με την σελίδα (π.χ. μετά από κλικ στο Skroutz), την αναζήτηση προϊόντων μέχρι και την φόρμα ολοκλήρωσης αγορών.

Όσο μεγαλύτερη λοιπόν η συγκεκριμένη «ταλαιπωρία», τόσο υψηλότερο και το ποσοστό εγκατάλειψης καλαθιού,το bounce rate και η εν γένη μείωση των πωλήσεων.

Τι λένε οι τελευταίες μελέτες για την επίπτωση του χρόνου φόρτωσης στις πωλήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Akamai, κάθε 100 millisecond (1/10 του δευτερολέπτου) επιπλέον χρόνου φόρτωσης οδηγεί σε απώλεια τζίρου ~ 6%.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείς να δείς τις επιπτώσεις της «καθυστέρησης» 1/10 του δευτερολέπτου, 1 δευτερολέπτου και 2 δευτερολέπτων στις πωλήσεις ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Επίπτωση καθυστερήσεων στον ρυθμό μετατροπής

Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης της Akamai για την επίπτωση του χρόνου φόρτωσης στις πωλήσεις εδώ.

Ποιός είναι ο «ιδανικός» χρόνος φόρτωσης ενός e-shop για την μεγιστοποίηση των πωλήσεων;

Προφανώς ιδανικό θα ήταν όλες οι ιστοσελίδες να φόρτωναν στιγμιαία αλλα κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς απο την στιγμή που ένας επισκέπτης θα «ζητήσει» μια ιστοσελίδα μέχρι αυτή να εμφανιστεί τελικά στον browser του μεσολαβούν δεκάδες ή εκατοντάδες διεργασίες κάθε μία απο τις οποίες προσθέτει στον χρόνο φόρτωσης.

Συνεπώς μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιός είναι σε πραγματικές συνθήκες ο ιδανικός χρόνος φόρτωσης ενός e-shop που μεγιστοποιεί τις πωλήσεις.

Σύμφωνα πάλι με την Akamai ο βέλτιστος χρόνος φόρτωσης για την μεγιστοποίηση των πωλήσεων κυμαίνεται μεταξύ 1,8 με 2,7 δευτερολέπτων με διαφοροποιήσεις ανα τύπο συσκευής όπως μπορείς να δείς στο παρακάτω γράφημα.

Ιδανικός χρόνος φόρτωσης ανά τύπο συσκευής

Case Study: Ελληνικό e-shop με χρόνο φόρτωσης 7 δευτερόλεπτα πριν vs 1,5 δευτερόλεπτα μετά

Πριν λίγο καιρό εποικοινώνησε μαζί μας μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών γυναικείου ρουχισμού μαζί μας για να αναλάβουμε την φιλοξενία του καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα επιδόσεων στον προηγούμενο πάροχο.

Ύστερα από μέτρηση διαπιστώσαμε πως χρειαζόταν 7 δευτερόλεπτα για να φορτώσει μια σελίδα στον επισκέπτη, αριθμός εντελώς απαράδεκτος για οποιαδήποτε ιστοσελίδα, πόσο μάλλον για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

χρόνος φόρτωσης πριν την FASTPATH

Προχωρήσαμε στην μεταφορά του e-shop σε ειδικό περιβάλλον managed hosting όπου οι τεχνικοί μας εφάρμοσαν σειρά βελτιστοποιήσεων όπως custom NGINX, mod_pagespeed, RedisCache και Elastic Search μεταξύ άλλων. Το αποτέλεσμα;

χρόνος φόρτωσης σε Managed Hosting της FASTPATH

Καταφέραμε να βελτιώσουμε τον χρόνο φόρτωσης του συγκεκριμένου e-shop κατα σχεδόν 400%.

Η αλλαγή στον χρόνο φόρτωσης όντας πολύ μεγάλη μας κίνησε το ενδιαφέρον και σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του καταστήματος αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των πωλήσεων μετά την βελτίωση. Το παρακάτω γράφημα είναι το απο το διαχειριστικό περιβάλον του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού καταστήματος.

Επίπτωση στις πωλήσεις ενός Ελληνικού e-shop από την βελτίωση στον χρόνο φόρτωσης

Η μάυρη κάθετη γραμμή είναι η ημερομηνία μεταφοράς τις ιστοσελίδας. Όλες οι υπόλοιπες παράμετροι (διαφημήσεις, προιόντα, κ.α.) παρέμειναν σταθερές, το μόνο που άλλαξε ήταν η βελτίωση του χρόνου φόρτωσης απο ~ 7 δευτερόλεπτα στα ~ 1,5 δευτερόλεπτα.

Έως και 400% καλύτεροι χρόνοι φόρτωσης με FASTPATH Managed Ηosting

Ειδική υπηρεσία hosting για ηλεκτρονικά καταστήματα με κορυφαία υποστήριξη και εγγυημένα τους καλύτερους χρόνους φόρτωσης στην Ελλάδα. Δωρεάν δοκιμή 30 ημερών.

Μάθε Περισσότερα Τώρα

Πώς μπορείς να μετρήσεις τον χρόνο φόρτωσης του δικού σου e-shop

Αφού πλέον έχεις αποκτήσει ένα μέτρο σύγκρισης για το ποιοί είναι οι «ιδανικοί» χρόνοι φόρτωσης, ήρθε η ώρα να μετρήσεις το δικό σου e-shop.

Σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις το https://sitespeed.gr, εργαλείο μέτρησης ταχύτητας ιστοσελίδων που αναπτύξαμε το οποίο μετράει τις επιδόσεις ιστοσελίδων από Ελληνικές γραμμές internet. Προσφέρει έτσι μια πιο αντικειμενική εικόνα για Ελληνικές ιστοσελίδες σε σχέση με εργαλεία όπως το Pingdom και το GTMetrix.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments